сряда, 3 декември 2008 г.

това живот ли е ? - не, това е ФАРС!

Без никакви заблуди, много малка част от здрителите,когато попаднат на телевизионно предаване, което да е от типа беседа, не сменят канала. Да,беседа. Там няма полуголи мадами,няма секс,бой,стрелба,скъпи коли, преследвания или кинозвезди. Скука,нали?

Дам...Нека хипотетично приема, че 25% от вас биха слушали беседата, просто от просто нямане на по-интересно занимание, а другите 75% ще насочат внимание към теленовели, псевдо-медицински сериали, безсюжетни блок-бъстъри, порно и периодично почесванепо някой деликатни места.Там от понякога (но не твърде често), когато не се обсъжда хайлайфът,когато не се говори за публични скандали на футболисти, или когато не гледате Сблъсък, има едни чичковци и лелки,които от време на време започват да обясняват колко са пропаднали младите, колко зле върви държавата, как липсват морал и ценности. Вие, веднага обаче скачате като опарени, обедени в правотата си и в тяхната некомпетентност "тоя пък дъртофелник, кво си ги говори, сега сме 21 век! Сега сме в Европа! Това да не му е комунистическото време! Не е вярно, сега сме свободни, сега се развиваме!"

Не, кретенизирани ми потребителю, Морал не е нито ТВ предаване, нито вид храна, нито марка презервативи. Това е нещо, което ти липсва. Та как така твоят свободолюбив ум се чувства осквернен от такива мерзки слова. За теб изконното ти право да се правиш на магаре стои над всичко.

Е, нека аз ти кажа две думи за въпросното понятие. Моралът е проклятие за тези които го имат, гадна отрова която ги осакатява и изгаря жилите им, ограничава "движенията им". Без него си като слепец вървящ по мръсна улица, покрита с боклук - не виждаш гнилоча, не те тормози грозотата, а единствено долавяш миризмата й. Знаеш че я има, но какво те интересува, щом никога няма да я съзреш. Докато тези, притежаващи противоречивият добродетел, виждат и не могат да останат безразлични. Виждат всичките гадости, в които стъпват, виждат и как ти самия добавяш още към безкрайната купчина. Но ти си сляп, какво ли ти пука, ако щеш и целия да затънеш в мръсотията..

Не, не, не. Хайде да не започваме с клишетата. Аз се въздържах, сега е ваш ред. Макар че все ще се намери някой недорасъл умник да каже "ама то винаги е било така, ти само си мислиш че е било различно." Не е вярно, а ти пък си ограничен и изключително ТЪП. НИКОГА не е било толкова зле. Поне не, откакто цивилизацията се е самоосъзнала, макар че взех да се замислям това ставало ли е изобщо някога.

Ще ви спестя обясненията какво не е наред точно, по-добре от мен знаете даже. Всеки ден фигуративно, а понякога дори буквално, ви заливат с нощното си гърне.Човешкото общество е минало през различни периоди, водени от различни политически мотиви. Някои са дърпали всичко надолу, други са давали тласък, но от всичко сме извлекли най-хубавото и се е градило нагоре. Да, но сега сме в период на щагнация и корозия не на водещите ни идеи, а на самите нас. Цялото развитие до сега ще е на вятъра, ако личността пропадне. А това е на път да се случи съвсем скоро...

Какво цените? За какво се борите? Какво искате за себе си, а за близките си? Как искате да живеете? Кое е добро за вас и кое - не? Кое е наистина важно? Знам отговорите. Това ме плаши най-много от всичко. Ето къде сме изгнили - отвътре. Отвратителни, гангренясали, пропаднали - повече от всякога до сега.

От чисто човешка гледна точка, кое е най-важно? Защо оставяме първичните желания да ни водят - "искам не искам"? Гнусно е, неприятно е, потискащо е. Нищо чудно че от кървища,черва и нечистотии не ми се повдига. Най-неприятната гледка е душата.Без да преувеличавам, това което истински ме е потрисало е било това, което виждам в заобикалящите ме. Страшното е, че не сме толкова различни. Аз знам на какво държа и какво искам. Не знам дали съм права, но ще го отстоявам.

Всичко написано е напразно, то няма дори минимално значение.Не мога да се надявам да променя другите, моля се единствено да запазя себе си.

Там някъде, няма ли някой друг като мен?

Съзрявам, очите ми се отварят и виждам все повече неща. Колкото повече гледам, толкова по-грозно става.

Живеем във фарс. . .

Няма коментари: